AMB, Aj. Castelldefels, Aj. Castellbisbal, Aj. Corbera de LLobregat, Aj. Pallejà, Aj. La Palma de Cervelló Aj. Sant Andreu de la Barca, Aj. Sant Boi de Llobregat, Aj. L’Hospitalet de Llobregat, Aj. Cornellà de Llobregat, Aj. Cubelles, Aj. Vilanova i la Geltrú
Calendari de tardor AMB:
Parc de Les Palmeres Corbera cartell tardor
Parc de l’Ermita del Pla de Sant Joan La Palma de Cervelló cartell tardor
Parc de la Solana Sant Andreu de la Barca cartell tardor
Parc de la Molinada Pallejà cartell tardor
Parc d l’Ermita de Castellbisbal cartell tardor
- Taller Petits animalons.
Els participants podran observar i tocar diferents animals vius, com per exemple pollets, xinxilles, eriçons, conills, gats, tortugues, gripaus, granotes, dragonets, etc. Descobriran noves sensacions, se’ls explicaran les característiques principals de cada un i aprendran a respectar-los. D’aquesta forma els i les participants se n’adonaran que un animal no és un ninot de peluix i que adoptar un animaló és una gran responsabilitat.
2. Taller Animals de sang freda: Amfibis i rèptils
Veurem què mengen, on viuen, les seves característiques i necessitats. Els/les participants que ho desitgin podran tocar els animals i agafar-los. Podran observar amfibis i rèptils com gripaus, granotes, tortugues, serps, iguanes, llangardaixos, gecs, etc.
3. Taller Més mans per un món més verd
Elaboració d’un taller, dirigit principalment al públic infantil i familiar, en el que es realitzarà un joguina educativa per tal de treballar l’energia eòlica que cada participant es podrà endur a casa. En aquest taller es construirà una petita maqueta d’un molí de vent amb un disseny modern i actualitzat, on és podrà veure el nostre planeta blau acaronat per les mans dels habitants de tots els continents, en el qual, les pales, amb forma de mans, seran mòbils per efecte de l’aire.
4. Taller Peix reciclat
Realitzarem una manualitat amb materials reciclats, en la qual fabricarem un peix en 3 dimensions amb gran mobilitat. Aprendrem que amb material que tenim per casa podem fer gran joguines!!!
5. Taller El Calendari del Pagès
Taller en el qual parlarem de l’agricultura i la seva importància. Aprendrem que és un hort i descobrirem com tenir un hort urbà, pràctica cada cop més estesa a l’entorn de l’àrea metropolitana. Veurem quins son els avantatges dels horts urbans, no només a nivell de salut o de sostenibilitat si no també a nivell mediambiental. Cada participant fabricarà el seu «rellotge del pagès» per penjar a la paret, amb el qual podran saber durant tot l’any i per cada més quan cal sembrar cada espècie de les que hem parlat, quan s’han de collir, quines cures necessita l’hort, etc., i finalment aprendran a plantar correctament una verdura de temporada en un test segons les seves necessitats que, juntament amb el calendari, es podran emportar a casa.
6. Taller Estalviem Energia
Parlem de les fonts d’energies alternatives, explicant les energies renovables i les no renovables. Veiem els avantatges de les energies renovables en la societat actual. Aprendrem actuacions per estalviar energia i incidim en els impactes negatius dels hàbits de consum d’energia actuals. Els alumnes comprendran la despesa energètica d’una llar i com reduir-ho. En la part pràctica treballarem les actuacions per estalviar energia i veurem les utilitats d’aparells que funcionen amb energies renovables (energia solar, energia vegetal, etc.).
7. Taller A vista d’ocell:
Activitat en la que els/les participants descobriran els diferents tipus d’ocells que podem trobar a Catalunya, especialment a prop dels entorns urbans. Veurem quins son els ocells més freqüents, quines són les seves característiques, els seus colors i els sons que fan, on viuen i de que s’alimenten, de quines formes s’adapten al medi on viuen i quins mecanismes de defensa poden tenir. Finalment realitzarem una sèrie de jocs entre tots a veure quantes coses hem après dels ocells, tot intentant fomentar hàbits de respecte i conservació envers aquests animals i el medi ambient. Per a aquesta activitat es faran servir rastres reals d’alguns ocells com plomes, plastificacions amb dibuixos i fotografies dels diferents animals, així com dispositius multimèdia per a la reproducció de sons i imatges.
8. El regne animal: Invertebrats terrestres:
Activitat de coneixement molt pràctica en la que els/les participants podran descobrir el món dels animals invertebrats, el grup més nombrós a la natura, centrant-nos ens els que viuen a la terra, tot coneixent les seves característiques. Podrem veure i tocar diferents animals vius com paneroles americanes, milpeus gegants, cargols, aranyes (taràntules) i escorpins, així com mudes de diferents animals, tot aprenent com són aquests animals, com viuen, quina és la seva alimentació, etc., a l’hora que eliminarem falsos mites i llegendes sobre aquests animals i aprendrem hàbits de conducta més respectuosos i sostenibles.
9. Taller Quin soroll! – Contaminació acústica
Estudiem la desconeguda contaminació acústica. Veiem on es produeix i els efectes nocius per la salut de les persones. Aprenem com evitar aquests sorolls i respectar els altres, així com les conseqüències que ens pot causar a nosaltres mateixos. Mesurem la contaminació acústica que tenim a les aules, al pati i a continuació es prendran mesures dels sorolls que ens envolten amb l’ajuda d’un sonòmetre per tal d’introduir els efectes que tenen a la nostra salut.
10. Animals invasors!
Descobrirem les espècies invasores, exòtiques o al·lòctones, aquelles espècies foranes que les persones hem introduït d’altres territoris. Explicarem que són les anomenades espècies invasores i quin impacte ecològic tenen sobre la flora i fauna autòctona d’un indret. Ens centrarem en les espècies invasores que hi ha a Catalunya. Els usuaris realitzaran alguna d’aquestes espècies invasores.
11. El regne animal: Invertebrats marins
Activitat de toca-toca, en la que coneixerem els animals invertebrats que viuen al mar, quins són aquests animals i les seves característiques, com viuen, com i de que s’alimenten o com es reprodueixen. Podran observar diferents animals com anemones, meduses, pops o peixos i podran tocar-ne d’altres com crancs, cogombres de mar, petxines, esponges, estrelles de mar i eriçons, tot aprenent a reconèixer aquests animals i desenvolupant actituds de respecte envers aquests i la natura.
12. Taller Cada brossa al seu lloc
Taller en el qual els més menuts aprendran a separar el diferents residus domèstics, a quin contenidor va cada deixalla i la importància que té per a la natura i com poden afectar aquest residus. Aprendrem la llei de les 3R, tot d’una manera divertida i pràctica. A través d’un conte i un joc aprendran a diferenciar els diferents residus i els contenidors on van, i finalment faran una manualitat per emportar-se a casa tot utilitzant productes d’ús quotidià que poden tenir a casa, com taps de plàstic amb els que podran fabricar diferents portarretrats.
13. L’art de la natura
Activitat en la que mitjançant un conte, els alumnes aprendran què és l’ecologia i què hem de fer per tenir un comportament ecològic al bosc, al mar, a la ciutat, al parc, a casa, a l’escola, etc. Finalment els participants descobriran les oportunitats artístiques que ofereix la natura tot pintant amb elements naturals i quotidians, fabricant les seves pròpies pintures i pintant amb sorra, amb farina, amb sabó i guixos, amb fulles, amb fruites…etc. així com també se n’adonaran de les textures i colors que ofereix aquest tipus de pintura. Es realitzarà un mural per grups i després cada participant podrà fer el seu dibuix per emportar-se a casa. Amb aquest taller, a més de crear mitjançant productes quotidians, s’afavorirà la consciència ecològica donat que podran gaudir i aprendre sense fer mal al medi ambient.
14. Taller Animals Reciclats
Amb materials reciclats construirem animals de la nostra terra. De forma casolana, a la vegada, farem una joguina i un element decoratiu. Descobrirem que, amb materials que tenim per casa, podem, amb la nostra imaginació, reutilitzar diferents material per donar-li una altre us.
15. Taller Les sorpreses del fons del mar
Amb les nostres mans recrearem els organismes marins que viuen els nostres mars. Veurem la gran riquesa que amaga els nostres fons oceànics. Els veurem de dia i de nit!!! Tot un descobriment!!!
16. Una pinya d’animals
Amb elements que ens dona la natura podrem dissenyar decoracions i joguines amb formes d’animals autòctons. Animals que, juntament amb el seu hàbitat, hem de protegir per preservar la seva continuïtat als nostres ecosistemes.
17. Ciència per a tots
Realització d’un cens d’éssers vius guiada per una persona experta en la matèria. Les dades es podran incloure en el Bioblitz Metropolità que es realitza de manera simultània a tots els parcs.
18. Taller Ningú és perfecte
Ningú no és perfecte és un taller pensat per aprendre a acceptar-nos tal i com som, per respectar les diferències i per mirar als altres amb uns altres ulls. La majoria de defectes que trobem en un mateix o en els altres, en realitat són diferències que ens fan especials, per això ser alt, baix, grassonet, esquerrà, si
et costa pronunciar alguna lletra, si tens el nas o les orelles grans, si no distingeixes bé els colors, o portes ulleres… quan et miris al mirall fixa’t en les teves qualitats i no tant en els teus defectes… has de començar per agradar-te tu mateix si vols també agradar als altres.
Mitjançant el conte “ningú no es perfecte” els alumnes aprendran que la bellesa és relativa i que tots i totes som especials i diferents.
A continuació observarem com molts pintors famosos s’han autoretratat (Picasso, Van Gogh…) i realitzarem un autoretrat amb la tècnica que més ens agradi o qualsevol altre dibuix que enganxarem a un porta retrat fet amb materials reciclats.
19. Taller Els 5 sentits
Coneixerem els cinc sentits, en especial el sentit de la vista. Ens adonarem de la importància d’aquest sentit, perquè a partir d’aquest moment deixarem de tenir-lo per potenciar els altres sentits. Amb els ulls tapats experimentarem el gust, el tacte, l’olfacte i l’oïda. Els alumnes se n’adonaran de les possibilitats dels sentits i gaudiran de noves sensacions
20. Taller Natura en colors
T’has preguntat mai perquè les flors tenen colors? O perquè les roses punxen? En aquest taller els/les alumnes descobriran, a través d’un conte, el món de les plantes i aprendran que a la natura res no és casual, veuran com son les plantes, com es defensen i com s’adapten al medi on viuen, tot aprenent a veure el món de les plantes amb uns altres ulls. Finalment cada alumne construirà, amb materials d’ús quotidià reciclats com papers, cartrons o roba, la seva pròpia planta sostenible per emportar-se a casa. Aquest és un taller pensat per a ser un primer apropament dels alumnes al món vegetal d’una manera divertida i que desperti la seva curiositat envers el món que els rodeja.